胡同新陳代謝 HUTONG METABOLISM

中國北京 Beijing, China 

2016



What could be the alternative for China’s historic preservation if not radical demolition or sentimental conservation? In this proposal, new concrete intervention serves as an outside-in system to generate new spatial atmosphere in the courtyard and to preserve the exiting building footprints. Concrete threshold spaces are built following the geometry of existing un-authorized additions, and serve as transitional spaces between interior and exterior.
New roofs are constructed with modern timber system, with potential to be replaced by new plug-in modules. The original buildings subsequently become a spatial infrastructure awaiting its own metabolism in the future.

The proposed program for the site is a community bathhouse - a vanishing local building typology. The goal is to establish a critical conservation strategy for Beijing hutong neighbourhood that allows itself to metabolize and regenerate.


Advised by Zhang Ke






 © SUCHANG DESIGN